+31 (0) 6 53 37 85 59 info@petoi.nl

Wil jij binnenkort een zwembad gaan aanleggen of heb je al een zwembad en heb je nog vragen over het onderhoud of de werking van bepaalde onderdelen? In deze FAQ probeer ik antwoord te geven op de meest gestelde vragen. Mocht jouw vraag er niet tussen zitten, dan mag je mij altijd mailen.

Hoe lang moet ik een zwembad filtreren?

Ik adviseer meestal 8 tot 10 uur per dag. Van 's morgens 10:00 uur tot 's avonds 20:00 uur. Op die manier heeft de pomp en het filter de kans om het grootste vuil uit het water te filteren, ook kan het doseersysteem voldoende chemicaliën toedienen voor een gegarandeerd kraakhelder bad. In deze uren heb je ook het meeste rendement voor een eventuele warmtepomp. Meer uren filteren mag natuurlijk altijd, zeker met een frequentie gestuurde zwembadpomp. 

Wat moet ik allemaal doen aan het zwembadonderhoud?

Dit is geheel afhankelijk van het type zwembad en bijbehorende installatie. De meeste installaties die ik bouw hebben een minimaal onderhoud nodig. Over het algemeen kiezen de klanten een systeem dat redelijk makkelijk te onderhouden is. Je hebt immers een zwembad om te zwemmen en niet om continu de waterkwaliteit meten met teststrips, bladeren scheppen, handmatig chemicaliën toedienen etc... 
1x per week backwashen is meestal al voldoende, controleer dan ook gelijk of er nog genoeg chemicaliën in de jerrycans zitten.
3x per week skimmermand legen. 
1x per week pompmandje legen.
1x per jaar meetsondes ijken.

Waarom moet ik chemicaliën toedienen in mijn zwembad?

Alleen filteren is niet voldoende om een kraakhelder zwembad te garanderen. Je zult daarom chemicaliën moeten toedienen in het zwembad. Vaak wordt dit geheel geautomatiseerd door middel van een doseersysteem. Op die manier hoef je nooit zelf te meten en achter de feiten aan te lopen. Een doseersysteem meet continu de waterkwaliteit en past deze waar nodig aan door chemicaliën toe te dienen. Gemak dient de mens!

Mag je zwemmen als de zwembadpomp aan staat?

Dit is natuurlijk geen enkel probleem. Zoals hierboven omschreven zal de zwembadpomp het grootste gedeelte van de dag aan staan. Ik bouw de zwembaden zo dat aanzuigingsgevaar eigenlijk onmogelijk is. Tegenwoordig zijn er ook zwembadpompen die hiertegen beveiligd zijn.

Hoe hoog moet de ph-waarde in mijn zwembad zijn?

De perfecte ph waarde is 7.2. Op die manier werkt kan het chloor zijn werk doen. Als de ph waarde onder de 6 is of boven de 8 heeft chloor geen enkele werking en dit zal resulteren in een groen zwembad.

Ik wil chloorvrij zwemmen! kan dat?

Uiteraard is dat mogelijk maar ik raad het niet aan. Chloor heeft een negatieve lading gekregen. Irritaties aan de huid, rode ogen, nare chloorlucht etc... echter is dit niet geheel terecht. De irritaties en nare lucht komen namelijk ergens vandaan, namelijk gebonden chloor. Gebonden chloor is eigenlijk chloor dat uitgewerkt is. Totaalchloor in een zwembad bestaat uit 2 delen: vrij chloor en gebonden chloor. We moeten ervoor zorgen dat het gebonden chloorgehalte nooit hoger wordt dan het vrij chloor. Dit doen we door regelmatig het filter te backwashen. Op die manier verlies je wat water wat bijgevuld moet worden (door de kraan of regenwater). Een veel gemaakte fout is dat mensen zeggen dat ze geen chloorbad hebben maar een zoutbad. Wat ze dan eigenlijk bedoelen is dat ze een doseersysteem hebben met een zoutelektrolyse. Dit systeem zet zout om in chloor. Er wordt namelijk letterlijk keukenzout (natriumchloride) toegediend aan het zwembadwater. Bij een zoutelektrolyse worden deze cellen gesplitst zodat het zout een desinfecterende werking krijgt.

Wat kan ik zelf doen aan voorbereiding bij het zomer- en winterklaar maken?

zomerklaar maken:
In principe is zomerklaar maken een vrij simpele taak. Als u ervoor zorgt dat het zwembad op het gebruikelijke niveau staat is het zo gepiept. Indien u gebruik maakt van een doseersysteem zorg dan dat de meetsondes klaar liggen. Ook de skimmermandjes, pompmandje, inspuiters, vacuumdop etc... klaarleggen zodat ik deze direct terug kan monteren. Dan kan het systeem worden opgestart en de meetsondes ijken zodat je er weer een seizoen van kan genieten.

Winterklaar maken:
Bij het winterklaar maken moet je ervoor zorgen dat het waterniveau onder de inspuiters staat en het winterzeil klaar ligt.
Alle leidingen zullen worden leeggezogen en afgedopt met gizzmo's en winterdoppen zodat er met de leidingen in de grond niets kan gebeuren. De meetsondes zullen worden opgeborgen in speciale containers zodat deze niet droog kunnen komen te staan. Indien aanwezig zal de warmtepomp worden afgekoppeld en voorzien van een winterhoes. Nadat dit allemaal gedaan is monteer ik de winterafdekking en kan het zwembad zonder problemen de winter door.

Hoe lang is de vultijd voor mijn zwembad?

Hoe lang het duurt voordat jouw zwembad helemaal gevuld is, is van veel factoren afhankelijk. Gemiddeld komt er zo'n 600 liter per uur uit de kraan. Een simpele rekensom moet dus een goede indicatie geven hoelang het duurt.

Voorbeeld: bad 8 x 4 x 1.5 (1.4m waterhoogte) = 44.8 m³
44.800 liter / 600 liter = 74.6 uur